Jak zaplanować kuchnię?

Kuchnie powinny być tak zaplanowane, aby zapewniały wygodę podczas przygotowywania posiłków. Przyjmuje się, że na swobodne poruszanie się oraz wygodne korzystanie z urządzeń i szafek potrzeba minimum 120 cm wolnego miejsca. Planując ciąg kuchenny, trzeba zatem wziąć pod uwagę kształt oraz wielkość pomieszczenia oraz usytuowanie drzwi, okien, instalacji, przewodów wentylacyjnych. Ważna jest też kolejność rozmieszczenia szafek i urządzeń. Optymalny układ to: lodówka, zlew i kuchenka przedzielone blatami oraz odległości między nimi. W wąskich, a jednocześnie niedużych kuchniach meble kuchenne i urządzenia najlepiej ustawić wzdłuż sąsiednich, prostopadłych do siebie ścian, czyli w układzie dwuszeregowym w kształcie litery L. Przy takiej zabudowie zmieści się więcej szafek, a pomieszczenie będzie się wydawało krótsze, a więc bardziej proporcjonalne. Kuchnia zawsze powinna być traktowana jako centrum życia rodzinnego. Nie może więc w niej zabraknąć choćby małego stołu, przy którym domownicy siadają do wspólnych posiłków. W przestronnym pomieszczeniu warto postawić mebel o standardowych wymiarach. W małym może go zastąpić opuszczany blat zamocowany do ściany, wydzielony kawałek blatu roboczego, składany stolik lub mobilny barek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *