Porcelana stołowa w polskich domostwachy

Skąd wywodzi się porcelana stołowa?

Powstała już VII wieku w Azji, a dokładnie – Chinach zwrócono uwagę na dobre cechy tej ceramiki. Znamionuje się dużą gęstością, białym pigmentem, sprawdza się w charakterze izolator tzn. iż podtrzymuje temperaturę treści naczynia poprzez bardzo długi okres. Nic więc dziwnego, iż rzeczony rzecz ceramiczny nadaje się doskonale do oferowania gorących potraw i soków np. zup, kremów, herbatki.
Już od początku była wykorzystywana jako element ozdobny na wazy, miski, platery. Jeszcze inne stosowanie to przeznaczenie porcelany w sztuce artystycznej na bogatego typu statuetki, marionetki, czy płytki. W dzisiejszych czasach niezwykle częstokroć jest spotykana porcelana stołowa. Wyroby cyklicznie są dekorowane tematami roślinnymi lub zwierzęcymi za pomocą szczególnych farb. Co atrakcyjne wyroby porcelanowe odnalazły swoje wykorzystanie też w placówkach badawczych. W Polsce do w najwyższym stopniu charakterystycznych producentów i cieszących się obfita popularnością należą: porcelana Ćmielów także porcelana Chodzież. Ten wyrób stał się na tyle znaczący i intrygujący, że zdołamy się natknąć się nawet z muzeum porcelany m. in. w Ćmielowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *