Doskonałe czyszczenie lodówki!

Doskonałe czyszczenie lodówki!

Artykuł dodał/a: Amadeusz Wójcik
Ocena: brak
Oddanych głosów: 0

Lodówkę możemy zobaczyć w każdym gospodarstwie domowym i nie w tym nic dziwnego. Nikt już teraz nie wyobraża sobie życia bez tego sprzętu, w którym można schować jedzenie, a tym samym przedłużyć jego świeżość. Lodówka idealnie nadaje się również do schładzania niektórych produktów, jednak czasami zapominamy, że coś leży przez długi czas na dnie i wówczas musimy ją wyczyścić. W poniższym wydaniu radzimy, jak zrobić to dobrze. Zapraszamy!

O czym trzeba pamiętać podczas mycia lodówki?

Zaczynając, nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla takiego działania są względy bezpieczeństwa. Prócz tego zmniejszysz niepotrzebne w tym czasie wykorzystanie prądu, jak również podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces czyszczenia. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odłączona od zasilania, wyciągnij z niej wszystkie półki i szufladki, a następnie zostaw uchylone drzwiczki.

Wyciągnięte ze środka elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz i gruntownie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszaniny wody, mydła i sody oczyszczonej lub octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz i wytrzyj do sucha. Po skończeniu poczekaj minimum 30 min. W tym czasie lodówka powinna w pełni wyschnąć. Czas ten możesz wykorzystać na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj też o uszczelkach drzwi.

Po skrupulatnym umyciu możesz zacząć umieszczanie w lodówce jedzenia. Nie powinieneś umieszczać w niej gorących potraw. Jeśli potrzebujesz tam umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o większej niż pokojowa temperaturze mogą sprawiać, że we wnętrzu lodówki powstawać będzie szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były hermetycznie zawinięte folią albo przykryte pokrywką. Będzie to chronić żywność przed wysychaniem, jak również będzie hamowało wydzielanie zapachów.

Okres odmrażania lodówki!

Co jakiś czas powinieneś przeprowadzić odmrażanie lodówki. Nie używaj przy tym żadnych środków chemicznych ani nie usuwaj lodu żadnymi przedmiotami. Unikaj także wkładania do wnętrza gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojego sprzętu.

W celu rozmrożenia odłącz lodówkę od zasilania. Jest to doskonała okazja, aby równocześnie starannie wyczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się jako woda w zbiorniku u dołu. Trzeba pamiętać o jego wylewaniu. Przeprowadzaj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.

Istotne jest również to, że lodówki zaopatrzone w systemy No Frost także powinny być poddawane procesowi odmrażania dwa razy w roku. W przypadku tego typu sprzętu proces jest taki sam. Pamiętaj jedynie, aby lód roztapiał się bez Twojego udziału.

Jak uporać się z nieprzyjemnymi zapachami w lodówce?

W lodówce czasami czuć nieprzyjemne zapachy, które chętnie zneutralizujemy. Dzisiaj przedstawiamy sposoby na pozbycie się ich z lodówki. Pierwszym sposobem jest wstawienie świeżo zaparzonej kawy w chwilę po umyciu lodówki. Kolejnym sposobem jest postawienie połówki z cytryny we wnętrzu lodówki. Ostatnim sposobem jest proszek do pieczenia, który należy postawić w naczyniu oraz wymieniać go co dwa tygodnie!

Tagi artykułu
Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Ostatnio dodane do Technologia i Internet